Tiina ja Tero: "Tämä on ihan loistava ja ekologisesti järkevä rakennustapa"

Kun lapsemme alkavat rakentaa, niin tiedämme jo, minne heidät ensimmäisenä ohjaamme!

Tiina ja Tero

Terolla ja Tiinalla oli takanaan jo kaksi aiempaa omakotitalon rakennusprojektia, kun he ostivat tontin Porvoosta, maaseutumaisemasta Anttilan kylästä. Sopivaa tonttia ja taloa etsiessään törmäsi pariskunta messuilla Aatelitaloon. Kuivissa olosuhteissa talotehtaalla rakennetut, muuttovalmiit talopaketit olivat sitä, mitä Tero ja Tiina olivat etsineet.

– Tämä on kolmas omakotitalomme. Omakotitalojen lisäksi olemme kunnostaneet vanhasta hirsikehikosta talviasuttavan vapaa-ajan asunnon. Itse emme rakentaa osaa, vaan olemme teetättäneet rakennustyöt muilla. Olemme omakotitalojen lisäksi nähneet monia erilaisia asuntoja, sillä olemme muuttaneet 19 kertaa. Kaikenlaista on siis tullut nähtyä. Rakennusprojekteistamme tämä oli helpoin, Tero kertoo.

Tämä on ihan loistava ja ekologisesti järkevä rakennustapa

– Jos ostaa talon, on aina riski, että se on valmistuttuaan kelvoton esimerkiksi rakennusvaiheessa rakenteisiin päässeen kosteuden vuoksi. Tällaisia vaurioita on vaikea korjata.

– Aatelitalolla talo tehdään sisällä ja se on ulkona sään armoilla vain parisen tuntia rakenteiden noston ja katon asentamisen ajan. Tämä oli meille tärkeä asia.

Tero ja Tiina saivat seurata talotehtaan työskentelyä vieraillessaan Joensuussa materiaalien valintapäivänä helmikuussa 2013. Vaikka ulkona oli 15 astetta pakkasta, tehtiin sisällä tehtaassa töitä t-paidoissa. Myös tehtaalta tuleva materiaalihukka on vähäistä tavallisen omakotitalon rakennustyömaahan verrattuna, sillä materiaalit eivät ole sään armoilla ja mahdollinen ylijäämä voidaan käyttää muihin tuleviin taloihin.

– Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että näin kaikki talot pitäisi rakentaa, niin kerros- kuin omakotitalotkin. Tämä on ihan loistava ja ekologisesti järkevä rakennustapa, Tero sanoo.

Talopakettitoimituksen kiinteä hinta mahdollisti tarkan budjetoinnin

Kaivuri kaapaisi maata pariskunnan tontilla ensimmäisen kerran huhtikuussa.

Puolitoistakerroksinen omakotitalo, malliltaan Aatelikoti 2-95D, valmistui muuttovalmiiksi jo kesäkuussa. Taloa oli räätälöity tietyiltä osin Teron ja Tiinan toiveiden mukaiseksi. Talon viereen rakennettiin myös autotalli/varastorakennus.

– Tämä oli todella mukava prosessi. Ostovaiheessa Aatelitalon myyntipuolen toiminta oli asiallista ja miellyttävää. Meille kerrottiin selkeästi ja rehellisesti, mikä onnistuu, mikä ei. Ja ainoa rajahan oli oikeastaan se, että talon leveyttä ei voinut muuttaa, jotta elementit voidaan tuoda rekka-autolla tontille.

– Budjetointi oli erittäin helppoa talopakettitoimituksen kiinteän hinnan vuoksi. Myös pakettiin pyydetyt muutokset hinnoiteltiin jo sopimusvaiheessa ja rakennuttamisen kokonaisbudjetin pystyi laskemaan hämmästyttävän tarkaksi. Muissa projekteissamme hintahaitari on ollut paljon isompi. Tämä on etu myös rahoitusta haettaessa, koska jo alkuvaiheessa tiedetään koko projektiin tarvittava rahamäärä.

Aatelitalo oli meille helppo ja luotettava yhteistyökumppani

Omakotitalon rakennusprojekti on yksi yksittäisen ihmisen tai perheen elämän isoimmista hankkeista. Siksi Teron mukaan on ehdottoman tärkeää, että yhteistyökumppanina on luotettava ja vastuullinen rakentaja.

– Rakennuttajan kannalta kaikkein tärkeintä on luotettavuus, kun on isot rahat kyseessä.Aatelitalo oli meille helppo ja luotettava yhteistyökumppani. Puhuimme samaa kieltä ja tunnelma oli lupsakka ja kaikki toteutui sovitusti. Tämä varmaan kuuluu tähän pohjois-karjalaisuuteen, Tero naurahtaa.

– Kaikki Aatelitalon kirvesmiehet olivat todella ammattitaitoisia. Voi sanoa, että rekrytointi oli onnistunut. Myös työmaapäällikön, Koljosen Juhon, valvonta oli erinomaista, Tero kiittelee.

Kun lapsemme alkavat rakentaa, niin tiedämme jo, minne heidät ensimmäisenä ohjaamme!

Pariskunnan aiempiin asuntoihin verraten Aatelikoti on asumiskustannuksiltaan edullinen, sähkölaskut pysyvät kohtuullisina poistoilmalämpöpumpun avulla.

– Projektin nopeus, työn laadukkuus, kohtuulliset asumiskustannukset sekä varmasti kuivat rakenteet olivat ne suurimmat hyödyt, jotka Aatelitalon myötä saimme. Vaikka aivan ensiksi messuilla ihastuimme Aatelitalomalliston konstailemattomiin ja suomalaiseen maisemaan sopiviin puutaloihin, Tero summaa.

Pariskunnalla on aikuisia lapsia, jotka myös harkitsevat rakentamista lähitulevaisuudessa. Aatelitalo oli Tiinalle ja Terolle niin oiva valinta, että he aikovat kannustaa lapsiaankin ostamaan talopakettinsa heiltä.

– Olemme viihtyneet tässä todella hyvin! Kun lapsemme alkavat rakentaa, niin tiedämme jo, minne heidät ensimmäisenä ohjaamme!

Tilaa talokirja